Sastojci:

  • pile od 1,6 kg
  • 120 g pirinča
  • 1 jabuka
  • 10 kestenova
  • 1/3 ljute paprike
  • 4 grančice majčine dušice
  • 1 l vode
  • 2 supene kašike soli
  • 3 kašike ulja
  • 1 štapić cimeta
  • 2 kašike soka od limuna

Recept za pečeno pile sa kestenjem i jabukama:

Piletinu dobro operite, odsecite masnoću i stavite u litar vode sa 2 kašike soli na 4-6 sati, ako je piletina velika, onda preko noći. Kestenje skuvajte i oljuštite dan ranije, pa ih zamrznite. Pirinač skuvajte delimično, a jabuku oljutite i očistite od semenki pa isecite na kriške.

U činiji pomešajte pirinač, kestenje, jabuku, dodajte sitno iseckane ljute paprike i grančice majčine dušice. Posolite, dodajte kašiku maslinovog ulja i limunov sok, pa dobro promešajte. Napunite piletinu pripremljenim filom i ubacite štapić cimeta. Izbodite stomak čačkalicama da fil ne bi ispao. Zavežite pileće batake kuhinjskim koncem, a krila ugurajte ispod trupa da ne bi izgorela. Prelijte piletinu uljem.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite piletinu 30 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 160 i pecite još 1,5 sat (može i duže, vreme zavisi od veličine piletine). 15-20 minuta pre kuvanja pojačajte temperaturu da se na vrhu stvori zlatna korica. Možda ćete želeti da napravite i kremasti pileći gulaš.

Pročitajte kako se pravi pileći file na firentinski način

BONUS VIDEO

Instagram/sara.haven Recept za pileće burgere sa spanaćem i fetom

StvarUkusa