Navikli ste da se slatko obično pravi od šljiva, trešanja ili dunja. Ali slatko sada možete napraviti i od voćke čija sezona upravo počinje. Sigurni smo da će se u vašem špajzu uvek naći mesta za nekoliko tegli ovog slatka od celih mandarina, božanstvenog ukusa i mirisa. Još jedna prednost je to što je slatko jednostavno za pravljenje.

Sastojci:

  • 6 kg mandarina, oguljenih i oljuštenih
  • 1 šolja šećera
  • 10 šolja vode

Priprema:

Mandarine ogulite i uklonite što je više moguće belih vlakana. Podelite pomorandže na delove ili po želji ostavite cele (obavezno izvucite beli deo iz sredine). Čvrsto ih poređajte u tegle za konzerviranje. U šerpi zagrejte vodu i šećer i mešajte da se šećer rastopi. Mandarine prelijte kipućim šećernim sirupom. Dobro zatvorite poklopcem. Prokuvajte tegle u ključaloj vodi, 10-ak minuta, ukoliko želite da pasterizujete mandarine.