U narodu je poznato da hleb ne valja bacati, već ga treba pojesti ili iskoristiti za nešto drugo. Tako su i nastala neka jela, poput popare, sirotinjske hrane, na kojem su generacije odrasle. Tu su još naravno i neka jela koja uvek možete napraviti od ostatka hleba, prženice ili bruskete. Ukoliko želite brz obrok, a ipak nemate mnogo vremena za kuhinju, napravite jelo koje do sad niste pravilii, a koje se lako sprema. Možete ga praviti i za ručak i za večeru, tako da će vam se sigurno svideti.
Sastojci:
- 1 luk
- 1-2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 2-3 paprike
- 2 manja paradajza
- 3 jaja
- 200 ml mleka
- 1 kašičica dimljene paprike
- mirođija
- hleb
- 100 g kačkavalja
Priprema:
Iseckajte luk na manje komade i propržite na suncokretovom ulju, dodajte izgnječen beli luk, promešajte i pržite 5-7 minuta. Izrendanu šargarepu pomešajte sa lukom, a onda i sitno iseckane paprike. Poklopite tiganj i dinstati na srednjoj temperaturi 10 minuta. Dodajte i sitno isckan paradajz, posolite, pobiberite i sve dobro promešajte. Dinstajte još 10 minuta i sklonite sa šporeta. U činiju dobro umutite jaja, pa dodajte mleko, papriku, so, biber, sitno iseckanu mirođiju i hleb iskidan na parčiće, sve dobro promešati, tako da izgleda kao testo. Podelite ga na dva dela, a zatim prvi deo stavite u tiganj i rasporedite ga celom dužinom, kao palačinku, zatim preko pravilno rasporedite smesu dobijenu od šaragrepe i paprike. Narendajte sir, a onda rasporedite i drugi deo smese. Sve poklopite i pržite na srednjoj temperaturi 7 minuta. Koristeći tanjir okrenite jelo na drugu stranu kako bi ste ga dobro zapekli i zapecite još 5 minuta.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno