Lovačku salatu obično pravimo od onoga što ostane od ajvara , pinđura i ostalih zimskih slanih poslastica. Glavni sastojci su paradajz sok, paprike, šargarepa i luk. S obzirom vreme pripreme zimnice uveliko traje, nije na odmet da je obogatite i ovim receptom. Lovačka salata biće ukusan dodatak vašim jelima tokom zime.

Sastojci:

1 l paradajz soka
2 kg paprike 
4 veće glavice crnog luka
5 većih šargarepa
100 g soli
100 g šećera
100 ml jabukovog sirćeta
100 ml ulja
peršun po ukusu
list lovora, po želji
6 čenova belog luka
5 g konzervansa

Priprema:

Sameljite luk pa ga dodajte paradajz soku. Stavite u šerpu i kuvajte oko pola sata na srednjoj jačini. Papriku operite, očistite i isecite na kockice, a šargarepu na kolutiće. Beli luk sameljite. Posle pola sata kuvanja paradajza i crnog luka dodati iseckanu papriku, šargarepu, beli luk, lovorov list i sve preliti uljem, sirćetom, solju i šećerom. Promešati pa ostaviti da se kuva između 90 i 120 minuta. Zavisno koliko ima tečnosti, koliko je paprika sočna, jačine šporeta. Posle sat i po proveriti gustinu, dodatno će se zgusnuti kada se ohladi. Gustina treba da je nešto kao za ajvar. Izvadite list lovora. Kada sklonite sa šporeta dodajte peršunov list i konzervans, promešajte i ostavite 10 minuta da odstoji.

Tegle zagrejte u rerni na 60 stepeni. U zagrejane tegle sipati po malo salate, u svaku po malo, pa tako i dopunjavati do kraja. Preklopiti celofanom, staviti gumicu i onda poklopac.