Jesen je savršeno vreme da na pijacama nabavite sveže i zrele plodove paprika i paradajza i sačuvate ih za zimu. Na taj način ćete u sred zime imati spreman ručak, koji ćete upotpuniti nekim prilogom. Paradajz i papriku ispržite sa lukom kao za sataraš. I onda kada vam se prijede samo odmrznete i ulupate par jaja i ručak je spreman. Nije vam palo na pamet, zar ne?
Sastojci:
- 2 kg paprike
- 1.2 kg luka
- 1.5 kg paradajza
- ulje
- so
Priprema:
Sve dobro oprati, očistiti i iseći na krupnije, papriku na kolutove, luk na rezance a paradajz oguliti i iseći na kocke. U veću šerpu sipati ulje (količinu odredite sami) pa kad se ugreje ubaciti sečen luk i pržiti ga na tiho bez dolivanja vode. Može se pokriti poklopcem. Posle 10-15 min dodati papriku, posoliti i pržiti oko 20 min. Ubaciti paradajz da se i on uprži dok sok malo ne ispari. Po želji možete dodati još malo ulja. Kad se povuče varjačom po dnu šerpe i vidi se dno sataraš je gotov. Treba malo manje pržiti nego kad se sprema za ručak.
Ohladiti i spakovati najbolje u plastične kutije sa poklopcima. Spakovati ohlađeno u zamrzivač. Kad na zimu poželite da jedete sataraš samo izvadite činiju, malo ga propržite i to je to.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem