Mali Božić pada 14. januara, a na taj dan se slavi i Sveti Vasilije Veliki. On je u narodu poznat i kao pčela crkve Hristove, koja nosi med vernima i svojom žaokom bode jeretike - bezbožnike. I Grci obeležavaju Svetog Vasilija Velikog, ali umesto slatkih ili slanih vasilica, oni taj dan spremaju pitu. Vasilopita je pita sa dve vrste sira i kašom koja se pravi sa gotovim korama i neverovatno je ukusna. Predlažemo da isprobate i ovaj grčki recept za pitu sa sirom.
Sastojci:
- 500 g kora
- 200 g putera
- 250 ml mleka
- 75 g tarane
- 300 g fete
- 150 g tvrdog belog sira
Recept za Vasilopitu - pitu sa dve vrste sira i kašom:
Pripremite sastojke
U šerpu sipajte mleko i kada provri dodajte taranu. Zatim kuvajte dok mleko skoro skroz ne ispari, pa dobijenu smesu sipajte u posudu. Dodajte mrvljeni beli sir, fetu, pa pobiberite. Sve lepo promešajte.
Složite pitu
Кalup premažite uljem, pa koru preklopite i stavite u tepsiju. Treba da pokrijte dno i ivice. Poprskajte istopljenim puterom, pa na isti način poređajte ostale kore. Tri kore ostavite da zatvorite pitu. Sipajte nadev i lepo poravnajte, pa kore koje izviruju savijte ka unutra. Poprskajte uljem, pa poređajte preostale 3 kore na isti način kao prethodne. Svaku poprskajte uljem i ona lepo ušuškajte. Gorovu pitu premažite istopljenim puterom.
Pecite pitu
Pitu isecite u obliku trougla, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 50 minuta. Grci u pitu stavljaju novčić, a ako želite možete i vi to da uradite. Dobro ga operite i stavite između kora. Ovu pitu možete da služite umesto Vasilica.
Pročitajte i ovo: Tradicionalne Vasilice za Mali Božić
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus