Danas se slavi Srpska Nova godina, a stari običaj nalaže da se za ručak iznese sve ono što je u jesen spremljeno za zimu, kao što su pršuta, slanina, kavurma, čvarci, kajmak, pogače, turšija, ajvar... Nakon toga običaj je da se iznese praseće pečenje. Oni koji nisu bili u finansijskoj mogućnosti da naprave svečanu gozbu u ponoć iznose krofne, a u jednu se stalja parica. Verovalo se da će osoba koja pronađe paricu imati uspešnu godinu. Krofna je zamena za česnicu. Sutradan se proslavlja Mali Božić, a tada je običaj da se umesi vasilica. Može da bude slana ili slatka, a u nju se ne stavlja parica. Vasilica je nazvana po svetom Vasiliju, a negde se ovaj božićni kolač zove maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, u Resavi Mečka povojnica, u Leskovačkoj Moravi poparenica. Pročitajte u nastavku teksta kako možete da je napravite i slanu i slatku.
Vasilice sa medom
- Sastojci:
- 400 ml mlake vode
- 300 g masti
- 40 g svežeg kvasca
- oko 1 kg brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- med
Priprema:
U mlakoj vodi izdrobite kvasac, pa dodajte šećer i ostavite jedno 10-ak minuta da se kvasac aktivira. Zatim postepeno sipajte prosejano brašno i istopljenu mast. Umesite testo. Podelite testo na 5-6 delova i oblikujte loptice. Pokrijte i ostavite nekih 20 minuta da odmori. Razvucite u obliku kruga na debljinu oko 0,5 cm i ređajte u pleh koji ste posuli brašnom. Viljuškom izbockajte testo i ostavite da odmori još 10 minuta. Pecite na 220°C oko 10 minuta. Vruće vasilice premažite medom i služite.
Vasilica od projinog brašna
- Sastojci:
- 300 g kukuruznog brašna
- 300 g brašna
- 3 jajeta
- 200 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
- 300 ml kisele vode
Priprema:
Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa postepeno dodajte oba prosejana brašna sa praškom za pecivo. Umesite testo i pokrijte krpom, pa ostavite da odmori nekih 10-ak minuta. Oblikujte pogaču, pa ste stavite u podmazan pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem