Pomalo zaboravljena tradicija jeste da se za Srpsku Novu godinu služe krofne. Nakon što su se posle Nove godine i Božića ljudi dosta istrošili, Srpska Nova godina se slavila skromnije. Obično su se spremale krofne, a neke domaćice su u jednu stavljale paricu, pa onaj ko nije izvukao u česnici mogao je da okuša sreću sad. Posluživale su se samo posute šećerom u prahu, ali danas možete da ih napunite džemom, kremom... Takođe, oni koji su malo bolje stajali finansijski služili su krofne sa šampanjcem, a mi vam predlažemo da se prisetite ove predivne tradicije i proslavite Srpsku Novu godinu u krugu porodice i prijatelja. 

  • Sastojci: 
  • oko 1 kg brašna
  • 2 jajeta
  • 400 ml mleko
  • 50 g kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml ulja

Priprema:
Mleko zagrejte, pa dodajte kvasac koji ste izmrvili, šećer i promešajte. Ostavite 5-10 minuta da se aktivira, pa sipaje ulje, jaja i prosejano brašno i so. Umesite testo, pa pokrijte i ostavite da odmori pola sata. Premesite i ostavite još pola sata. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini i modlom vadite oblike (krofne). Možete da koristite i čašu. Pokrijte ih krpom i ostavite da odmore još nekih pola sata. U dublju posudu sipajte dosta ulja i zagrejte. Nemojte da bude vrelo, a proverite da li je dovoljno zagrejano tako što ćete ubaciti malo testa i ako krenu da se stvaraju mehurići vreme je da ubacite krofne. Ako testo odmah potamni sklonite ulje da se malo ohladi. Pržite sa obe strane. Vadite ih na ubrus da se dobro ocede od masnoće. 

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE