Krofnesu se pravile od davnina, a nekada su se služile za Srpsku novu godinu. Posle raskošne novogodišnje i božićne trpeze, ljudi su se istrošili, pa su se za Srpsku novu godinu pravile krofne, kao jeftina, ali ukusna poslastica u koju ste po želji mogli da stavite novičić. Praznici još nisu stigli, ali je u toku Božićni post, pa predlažemo da napravite posne šuplje krofne. Lako umesite testo i biće ukusne kao one što vam je baka nekada pravila.
- Sastojci:
- 125 ml tople vode
- 20 g svežeg kvasca
- 250 g brašna
- 25 g margarina
- 1 kašika šećera + 1 kašičica
Priprema:
U posudi pomešajte toplu vodu, kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna. Dobro promešajte da se sastojci sjedine, pa ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Margarin sobne temperature umutite sa kašikom šećera, pa dodajte kvasac i brašno. Umesite testo. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da nadođe pola sata. Zatim razvucite testo i čašom vadite oblike, pa pokrijte i ostavite još 10 minuta da nadođu. Oklagijom ponovo malo razvucite, ali ne preterujete. Pržite u zagrejanom ulju, ali ne vrelom i vodite računa da strana testa koja je bila na stolu sada bude gore, a ona koja je bila gore da bude u ulju. Uvaljajte u prah šećer ili dekorišite po želji.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus