Krofnesu se pravile od davnina, a nekada su se služile za Srpsku novu godinu. Posle raskošne novogodišnje i božićne trpeze, ljudi su se istrošili, pa su se za Srpsku novu godinu pravile krofne, kao jeftina, ali ukusna poslastica u koju ste po želji mogli da stavite novičić. Praznici još nisu stigli, ali je u toku Božićni post, pa predlažemo da napravite posne šuplje krofne. Lako umesite testo i biće ukusne kao one što vam je baka nekada pravila. 

  • Sastojci:
  • 125 ml tople vode
  • 20 g svežeg kvasca
  • 250 g brašna
  • 25 g margarina
  • 1 kašika šećera + 1 kašičica

Priprema:
U posudi pomešajte toplu vodu, kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna. Dobro promešajte da se sastojci sjedine, pa ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Margarin sobne temperature umutite sa kašikom šećera, pa dodajte kvasac i brašno. Umesite testo. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da nadođe pola sata. Zatim razvucite testo i čašom vadite oblike, pa pokrijte i ostavite još 10 minuta da nadođu. Oklagijom ponovo malo razvucite, ali ne preterujete. Pržite u zagrejanom ulju, ali ne vrelom i vodite računa da strana testa koja je bila na stolu sada bude gore, a ona koja je bila gore da bude u ulju. Uvaljajte u prah šećer ili dekorišite po želji. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE