Sveti Jovan ove godine pada u petak, pa svečana trpeza treba da bude posna. U današnje vreme je to dosta olakšano, jer za skoro svaki mrsni recept postoji i posna varijanta. Već smo vam pisali kako možete da napravite čuvene torte u posnoj verziji kao što je Vasina, reforma... Isprobajte i najlepši kolač, a to su ledene kocke. Posne ledene kocke će vas oduševiti već na prvi zalogaj, a svi gosti će tražiti repete. 

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • oko 350 g brašna 
  • 1 čaša šećera
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • 300 ml vode 
  • 300 ml ulja 
  • 5 kašika meda
  • Za sirup:
  • 200 ml vode 
  • 80 g šećera 
  • Za fil: 
  • 1,5 l biljnog mleka 
  • 10 kašika šećera 
  • 15 kašika gustina 
  • 370 g margarina 
  • Za glazuru: 
  • 200 g posne čokolade 
  • 4 kašike ulja 

Priprema:

KAKO SE PRAVI KORA: 

Pomešajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu i cimet. Lepo sjedinite, pa dodajte vodu, ulje i med. Promešajte tako da svi sastojci lepo sjedine. Sipajte u tepsiju obloženu pek papirom. Pecite na 180°C oko pola sata. Ostavite koru da se ohladi, pa za to vreme spremite sirup. Pomešajte vodu i šećer, pa kad proključa ostavite par minuta da se ohladi i toplim sirupom prelijte ohlađenu koru.

NAPRAVITE FIL:

U mleko (1 I) dodajte šećer i ostavite da proključa, a u preostalo mleko sipajte gustin i dobro promešajte da ne ostanu grudvice. Zatim sipajte u provrelo mleko sa šećerom. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. Umutite margarin sobne temeperature, pa postepeno dodajte u ohlađeni fil i sjedinite sve mikserom. Premažite preko kore. 

GLAZURA SE SPREMA OVAKO: 

Istopite čokoladu sa uljem, pa sipajte preko fila. Stavite u frižider da se stegne. Možete da ga ukrasite kakaom.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE