Iako je prošao Božićni post, srpska slava Sveti Jovan pada u petak i trpeza po pravilima treba da bude posna. Danas postoje izuzetne posne zamene za čuvena mrsna jela, ali ono čemu se svi najviše raduju su kolači. Napravite predivne posne kolače, a ovaj sa makom će vas posebno oduševiti. Rozen kora, mak fil i čokoladna glazura ga čine apsolutno nedoljivim kolačem.
- Sastojci:
- 1 pakovanje rozen kora
- 600 g maka
- 1 margarin
- 1 limun
- 350 g šećera
- 500 ml vode
- Za glazuru:
- 200 g posne čokolade
- 1 kašičica ulja
Priprema:
Sipajte vodu i šećer u šerpu, pa kada provri dodajte mak. Mešajte da se sjedini, pa u vruć fil dodajte margarin. Pomešajte limunov sok i malo vode, pa premažite rozen koru. Zatim premažite fil i ređajte tako dok ne utrošite sve sastojke. Čokoladu istopite sa uljem, pa prelijte preko kore i ostavite da se stegne. Napravite je 2-3 dana pre slave.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom