Nema ništa lepše nego kada se kućom širi miris domaćeg pečenog hleba. Ukoliko imate malo vremena, preskočite kupovinu hleba u radnji i sami zamesite mekanu cvet pogaču. 

Hrskava i vazdušasta iznutra, pa još posuta raznim semenkama definitivno će vas oduševiti na prvi zalogaj. Pogača se pravi brzo i lako,  a jedina mana joj je što se pojede za čas, jer teško može da joj se odoli.

Sastojci:

  • 350 ml toplog mleka
  • 600 g brašna
  • 30 g kvasca
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 jaje za premazivanje
  • 1 kašičica soli
  • semenke za posipanje (suncokretove, lanene, susam)

Priprema:

Kvasac izmrvite, pomešajte sa šećerom i polovinom toplog mleka, pa ostavite da se aktivira oko 10 minuta. Za to vreme pomešajte brašno sa praškom za pecivo i solju, pa potom dodajte ulje i preostalo mleko, a zatim i kvasac. Zamesite glatko testo. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se udvostruči, oko sat vremena. Nakon toga ponovo premesite testo, pa ga podelite na 12 delova. Oblikujte manje lepinje, pa ih poređajte u okrugli lim za pečenje. Razmutite jaje, pa svaku lepinjicu premažite i pospite semenkama. Rernu zagrejte na 180 stepeni, pa pecite oko 40 minuta.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE