Nema ništa lepše nego kada se kućom širi miris domaćeg pečenog hleba. Ukoliko imate malo vremena, preskočite kupovinu hleba u radnji i sami zamesite mekanu cvet pogaču.
Hrskava i vazdušasta iznutra, pa još posuta raznim semenkama definitivno će vas oduševiti na prvi zalogaj. Pogača se pravi brzo i lako, a jedina mana joj je što se pojede za čas, jer teško može da joj se odoli.
Sastojci:
- 350 ml toplog mleka
- 600 g brašna
- 30 g kvasca
- 50 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 jaje za premazivanje
- 1 kašičica soli
- semenke za posipanje (suncokretove, lanene, susam)
Priprema:
Kvasac izmrvite, pomešajte sa šećerom i polovinom toplog mleka, pa ostavite da se aktivira oko 10 minuta. Za to vreme pomešajte brašno sa praškom za pecivo i solju, pa potom dodajte ulje i preostalo mleko, a zatim i kvasac. Zamesite glatko testo. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se udvostruči, oko sat vremena. Nakon toga ponovo premesite testo, pa ga podelite na 12 delova. Oblikujte manje lepinje, pa ih poređajte u okrugli lim za pečenje. Razmutite jaje, pa svaku lepinjicu premažite i pospite semenkama. Rernu zagrejte na 180 stepeni, pa pecite oko 40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem