Sigurno da svaka domaćica ima svoj recept za domaći hleb koji joj uvek bez greške uspe. Ipak, u ovaj se dodaje maslinovo ulje što daje posebnu teksturu testu i specifičan ukus, a nije toliko karakterističan u tradicionalnim receptima.
Priprema nije previše komplikovana u sigurno će vam uspeti iz prve, iako nemate puno iskustva u mešenju.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- malo šećera
- 350 ml tople vode
- 100 ml maslinovog ulja
Priprema:
Kvasac pomešajte sa malo tople vode i šećerom, pa pustite da se aktivira. Pomešajte ostatak vode i brašno, dodajte kvasac i zamesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe. Nakon prvog dizanja u testo dodajte maslinovo ulje, ponovo premesite i ostavite da se odmori. U rernu stavite posudu u kojoj ćete peći hleb i ostavite da se zagreje. Testo još jednom premesite, na malo pobrašnjenoj podlozi, oblikujte veknu i stavite u pleh. Pre nego što ga ubacite u rernu dobro ga poprskajte vodom, na taj način će dobiti savršeno hrskavu koricu, poklopite i pecite tako oko 25 minuta na 200 stepeni. Nakon tog vremena skinite poklopac i pecite jos 15-ak minuta. Kada je hleb pečen izvadite ga iz pekača i ostavite da se prohladi kako se ne bi potpario.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno