Sigurno da svaka domaćica ima svoj recept za domaći hleb koji joj uvek bez greške uspe. Ipak, u ovaj se dodaje maslinovo ulje što daje posebnu teksturu testu i specifičan ukus, a nije toliko karakterističan u tradicionalnim receptima.
Priprema nije previše komplikovana u sigurno će vam uspeti iz prve, iako nemate puno iskustva u mešenju.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- malo šećera
- 350 ml tople vode
- 100 ml maslinovog ulja
Priprema:
Kvasac pomešajte sa malo tople vode i šećerom, pa pustite da se aktivira. Pomešajte ostatak vode i brašno, dodajte kvasac i zamesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe. Nakon prvog dizanja u testo dodajte maslinovo ulje, ponovo premesite i ostavite da se odmori. U rernu stavite posudu u kojoj ćete peći hleb i ostavite da se zagreje. Testo još jednom premesite, na malo pobrašnjenoj podlozi, oblikujte veknu i stavite u pleh. Pre nego što ga ubacite u rernu dobro ga poprskajte vodom, na taj način će dobiti savršeno hrskavu koricu, poklopite i pecite tako oko 25 minuta na 200 stepeni. Nakon tog vremena skinite poklopac i pecite jos 15-ak minuta. Kada je hleb pečen izvadite ga iz pekača i ostavite da se prohladi kako se ne bi potpario.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus