Sigurno da svaka domaćica ima svoj recept za domaći hleb koji joj uvek bez greške uspe. Ipak, u ovaj se dodaje maslinovo ulje što daje posebnu teksturu testu i specifičan ukus, a nije toliko karakterističan u tradicionalnim receptima.

Priprema nije previše komplikovana u sigurno će vam uspeti iz prve, iako nemate puno iskustva u mešenju.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • malo šećera
  • 350 ml tople vode
  • 100 ml maslinovog ulja

Priprema:

Kvasac pomešajte sa malo tople vode i šećerom, pa pustite da se aktivira. Pomešajte ostatak vode i brašno, dodajte kvasac i zamesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe. Nakon prvog dizanja u testo dodajte maslinovo ulje, ponovo premesite i ostavite da se odmori. U rernu stavite posudu u kojoj ćete peći hleb i ostavite da se zagreje. Testo još jednom premesite, na malo pobrašnjenoj podlozi, oblikujte veknu i stavite u pleh. Pre nego što ga ubacite u rernu dobro ga poprskajte vodom, na taj način će dobiti savršeno hrskavu koricu, poklopite i pecite tako oko 25 minuta na 200 stepeni. Nakon tog vremena skinite poklopac i pecite jos 15-ak minuta. Kada je hleb pečen izvadite ga iz pekača i ostavite da se prohladi kako se ne bi potpario.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE