Testo mnoge domaćice izbegavaju da prave zato što misle da je komplikovano i da im neće uspeti. Jeste stvar prakse, ali ako se lepo isprati recept ne postoji šansa da propadne, a svi znaju da su domaći hleb ili lepinje mnogo ukusnije od kupovnih. Takav je i ovaj recept za balon lepinje, ali postoji jedna caka. Obavezno pospite radnu površinu brašnom da se testo ne bi lepilo ili napuklo, jer onda se neće podići i neće imati oblik koji želite. 

Sastojci:

  • 350 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 200 ml tople vode 

Priprema:

U vodu dodajte so i promešajte. Zatim je sipajte u brašno i dodajte ulje. Prvo sjedinite kašikom, a zatim rukama umesite. Ostavite pokriveno da odstoji 20 minuta. Na pobrašnjenoj površini podelite testo na 8 delova i oblikujte loptice. Pokrijte i ostavite još 5-10 minuta. Radnu površinu pospite brašnom da se testo ne bi lepilo. Ako se testo slomi ili zalepi, onda će tokom pečenja sav vazduh izaći kroz tu rupu, pa unutra neće biti šuplje. Loptice razvucite u krug prečnika 16 cm. Potrudite se da forma uvek bude okrugla, pa će pri pečenju bolje da se diže, formirajući unutra džep. Stavite pita na zagrejan tiganj i pržite sa jedne strane dok ne porumeni, okrenite, ponovo pržite do zlatno braon boje. Džep će već početi da se formira. Još jednom okrenite pitu na stranu sa koje ste počeli da pržite i dok ne krene da raste.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE