Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOMAĆI MLEČNI HLEB: Tajni sastojak mu daje posebnu mekoću, a ostaje svež i po nekoliko dana

Autor Marija Brčić

Napravite domaći mlečni hleb koji će biti mekan kao duša.

 Kako da se hleb ne ubuđa Izvor: Shutterstock

Iako je zahvaljujući brojnim pekarama danas jednostavno nabaviti hleb po svom ukusu, ipak nema ništa lepše od onog koji napravimo sami.

Od većine hlebova očekujemo da spolja budu hrskavi, a iznutra mekani, a ovaj mlečni hleb je baš takav, i uz to ima neodoljiv miris i ukus zahvaljujući puteru koji se dodaje u testo.

Sastojci:

  • 500 g oštrog brašna
  • 10 g suvog kvasca
  • 350 ml mleka
  • 75 g putera
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera

Možda će vas zanimati

Priprema:

U veću posudu za mešenje sipajte brašno, suvi kvasac, šećer i so, pa dodajte mleko koje ste prethodno zagrejali, kao i 50 grama maslaca koji je odstojao na sobnoj temperaturi. Sve najpre sjedinite varjačom, a onda uključite mikser sa dodacima za mešenje testa i izradite testo dok ne postane glatko. Pred kraj mešenja dodajte ulje i nastavite da mutite dok se testo ne odvoji od ivica posude. Preko posude sa testom stavite streč-foliju ili pamučnu krpu, pa ostavite da testo narasta pola sata. 

Posle pola sata prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite ga oklagijom, pa ga rastanjite i zarolajte u veknu. Spustite ga u tepsiju koju ste prethodno podmazali uljem ili obložili papirom za pečenje. Ostavite da hleb tako odstoji još petnaestak minuta, kako bi još malo narastao. Potom premažite veknu ostatkom maslaca. Tepsiju sa hlebom stavite u rernu koju ste zagrejali na 220 stepeni i pecite ga tako desetak minuta, a onda smanjite temperaturu rerne na 170 stepeni i pecite još dvadesetak minuta, dok se ne uhvati rumena korica.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti