Domaći kukurizni hleb biće mekan kao duša i ostaje svež po nekoliko dana.

Domaći hleb je uvek bolja varijanta od kupovnog jer tačno znate šta se u njega stavili, a ovaj od kukuruznog brašna posebno je zdrav. Spolja hrskav, a iznutra mekan, toliko se lako pravi da će uspeti i onima koji nemaju previše iskustva u mešenju.
A tek kada se kućom raširi miris sveže pečenog hleba, svi će se odmah okupiti oko stola. Pripremljen na ovaj način ostaje svež po nekoliko dana.
Sastojci:
- 300 g kukuruznog brašna
- 500 g belog brašna
- 2 kesice suvog kvasca
- 400 ml vrele vode
- 10 g soli
- prstohvat šećera
Priprema:
Kukuruzno brašno prelijte kipućom vodom i dobro promešajte. Ostavite poklopljeno dok se ne prohladi, a potom dodajte ostale sastojke i umesite testo. Pokrijte i pustite da se udvostruči. Nakon tog vremena ponovo ga premesite oblukujte u veknu ili pogaču, pa stavite u duboki kalup za pečenje ili vatrostalnu činiju. Zarežite malo na vrhu oštrim nožem, pa ubacite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite oko 40 minuta. Kada je gotov izvadite ga iz činije i ostavite na rešetki da se ohladi da se ne bi potpario.
Izvor: Stvar ukusa
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.