Uštipci su jelo od testa koje dosta liči na krofne, ali mogu da se služe i slani. Sa kajmakom i paradajzom su odlični, ali isto tako i sa džemom ili eurokremom. Isprobajte i drugačiju verziju uštipaka koji se prave od krompira, a pune kuvanim jajima i lukom. Odličan su predlog za doručak ili večeru. 

Sastojci:

  • 4 krompira
  • 1 jaje
  • 200 ml vode u kojoj se kuvao krompir
  • 1 kašičica šećera
  • 8 g suvog kvasca
  • 550 g brašna
  • 1 kašičica soli

Za punjenje:

  • 6 jaja
  • 50 g mladog luka
  • 40 g putera

Priprema:

Krompir skuvajte, pa ga izgnječite. Dodajte jaje i promešajte. Sipajte vodu u kojoj se kuvao krompir i dobro sjedinite. Zatim dodajte šećer i suvi kvasac, promešajte, pa postepeno sipajte prosejano brašno i so. Umesite meko testo koje se ne lepi za prste, pa ga stavite u nauljenu posudu i poklopite. Ostavite da odmori sat vremena. U međuvremenu skuvajte jaja i iseckajte kada se prohlade, a isecite i mladi luk. Pomešajte, pa posolite i pobiberite, a zatim dodajte istopljeni puter. Opet dobro sjedinite. Na pobršnjenoj površini podelite testo na 2 jednaka dela, a zatim i svaki deo na 8 delova i oblikujte loptice. Svaku lopticu razvucite i sipajte kašiku punjena, pa zatvorite spajajući vrhove testa i opet oblikujte lopticu. Pržite u vrelom ulju i vadite na ubrus da se ocede.

Izvor: Stvar ukusa