Uštipci su jelo od testa koje dosta liči na krofne, ali mogu da se služe i slani. Sa kajmakom i paradajzom su odlični, ali isto tako i sa džemom ili eurokremom. Isprobajte i drugačiju verziju uštipaka koji se prave od krompira, a pune kuvanim jajima i lukom. Odličan su predlog za doručak ili večeru.
Sastojci:
- 4 krompira
- 1 jaje
- 200 ml vode u kojoj se kuvao krompir
- 1 kašičica šećera
- 8 g suvog kvasca
- 550 g brašna
- 1 kašičica soli
Za punjenje:
- 6 jaja
- 50 g mladog luka
- 40 g putera
Priprema:
Krompir skuvajte, pa ga izgnječite. Dodajte jaje i promešajte. Sipajte vodu u kojoj se kuvao krompir i dobro sjedinite. Zatim dodajte šećer i suvi kvasac, promešajte, pa postepeno sipajte prosejano brašno i so. Umesite meko testo koje se ne lepi za prste, pa ga stavite u nauljenu posudu i poklopite. Ostavite da odmori sat vremena. U međuvremenu skuvajte jaja i iseckajte kada se prohlade, a isecite i mladi luk. Pomešajte, pa posolite i pobiberite, a zatim dodajte istopljeni puter. Opet dobro sjedinite. Na pobršnjenoj površini podelite testo na 2 jednaka dela, a zatim i svaki deo na 8 delova i oblikujte loptice. Svaku lopticu razvucite i sipajte kašiku punjena, pa zatvorite spajajući vrhove testa i opet oblikujte lopticu. Pržite u vrelom ulju i vadite na ubrus da se ocede.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem