Testo je mnogima omiljeni način da započnu dan, a mirisu vrućeg domaćeg peciva teško ko može da odoli. Ukoliko su vam dosadile pogačice, kifle ili kiflice, napravite pekarske pletenice. Deca će im se obradovati najviše.
Sastojci:
- 550 - 600 g brašna
- 200 -250 ml mleka
- 1 jaje
- 30 g šećera
- 1 kašičica soli
- 20 g svežeg kvasca
- 80 ml ulja
- 50 ml jogurta
Za premaz:
- 1 žumance
- 1 kašika ulja
- 1 kašika mleka
Priprema:
U mlako mleko rastvorite kvasac i šećer i ostavite desetak minuta. U dublju činiju sipajte brašno, so, ulje, jogurt, jaje, pa dodajte nadošli kvasac. Zamesite testo pa ga ostavite da narasta oko jedan sat. Nadošlo testo premesite pa ga isecite na 12 delova. Svaki deo podeliti na 3 dela, rukama valjati da se dobiju 3 prutića, jedan kraj spojiti, isplesti pletenicu, pa drugi kraj opet spojiti prstima tako da se ne otlete.
Staviti pletenice na pek papir u pleh pa ostaviti da odmore 15 minuta. Premazati ih mešavinom žumanceta, ulja i mleka. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem