Džem od borovnica pravi se u malim količinama za posebne trenutke uživanja u toku zimskih dana, kada želimo da se počastimo nečim posebnim. Pravi se veoma lako, od svega nekoliko sastojaka, a vreme kuvanja znatno je kraće nego kod pripreme ostale zimnice.
Savršeno se slaže uz prepečeni tost, ili kao namaz za palačinke, a biće i sjajan dodatak za pripremu raznih poslastica i pita.
Sastojci:
- 1 kg borovnica
- 500 g šećera
- 2 kašike limunovog soka
- 150 ml vode
- 1 naribana korica limuna
Priprema:
Borovnice pažljivo operite i odstranite one koje su oštećene ili su počele da trule. Stavite ih u šerpu, pospite šećerom i limunovim sokom, pa ostavite da kratko odstoje. Nakon toga u šerpu sipajte vodu i kuvajte do vrenja. Lagano promešajte da se šećer istopi. Kada smesa počne da ključa sklonite sa ringle, ispasirajte štapnim mikserom, dodajte koricu limuna, pa vratite i kuvajte na umerenoj vatri uz povremeno mešanje oko 20 minuta. Dok je džem još vruć sipajte ga u prethodno sterilizovane tegle i odmah stavite poklopac. Okrenite tegle naopako i ostavite džem da se tako ohladi. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu, a kada otvorite teglu držite je u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus