Džem od borovnica pravi se u malim količinama za posebne trenutke uživanja u toku zimskih dana, kada želimo da se počastimo nečim posebnim. Pravi se veoma lako, od svega nekoliko sastojaka, a vreme kuvanja znatno je kraće nego kod pripreme ostale zimnice.
Savršeno se slaže uz prepečeni tost, ili kao namaz za palačinke, a biće i sjajan dodatak za pripremu raznih poslastica i pita.
Sastojci:
- 1 kg borovnica
- 500 g šećera
- 2 kašike limunovog soka
- 150 ml vode
- 1 naribana korica limuna
Priprema:
Borovnice pažljivo operite i odstranite one koje su oštećene ili su počele da trule. Stavite ih u šerpu, pospite šećerom i limunovim sokom, pa ostavite da kratko odstoje. Nakon toga u šerpu sipajte vodu i kuvajte do vrenja. Lagano promešajte da se šećer istopi. Kada smesa počne da ključa sklonite sa ringle, ispasirajte štapnim mikserom, dodajte koricu limuna, pa vratite i kuvajte na umerenoj vatri uz povremeno mešanje oko 20 minuta. Dok je džem još vruć sipajte ga u prethodno sterilizovane tegle i odmah stavite poklopac. Okrenite tegle naopako i ostavite džem da se tako ohladi. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu, a kada otvorite teglu držite je u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem