ČUVENA TURSKA POSLASTICA - SULTANOVA SARMA: Kolač sa kokosom i jagodama se pravi lakše nego što mislite

Sultan sarma je poznati kolač koji se pravi od omiljenih sastojaka.

Printscreen/YT/Cookrate - Cakes

Sultanove sarme/rolnice se prave jednostavno, i to od kokosa i belog fila u originalnom receptu. A kako je sada sezona jagoda mi vam predlažemo da dodate i ovaj fantasičan fil koji će poznati kolač učiniti još ukusnijim. Ovaj kolač bez pečenja je idealan kada su napolju vrućine, ali i kada imate neku proslavu. 

  • Sastojci:
  • 1 l mleka
  • 200 g brašna
  • 200 g šećera
  • 100 g putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 250 g kokosa
  • Za fil:
  • 200 g jagoda
  • 150 g šećera u prahu
  • 10 g želatina
  • 50 ml vode

Priprema:

Pleh od rerne pospite kokosom. U mleko sipajte brašno i šećer (80 g) i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dodajte puter sobne temeprature i vanilu, pa promešajte dok se sve ne sjedini. Dobijenu smesu sipajte preko kokosa i pažljivo poravnajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena. Želatin rastvorite u vodi, pa ostavite da nabubri. Za to vreme jagode izblendirajte sa šećerom u prahu. Želatin otopite na pari, pa dodajte u smesu sa jagodama. Lepo promešajte. Sipajte preko fila i lepo razmažite. Ponovo stavite u frižider na sat vremena. Isecite na trake i urolajte. Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa