Sultan rolnice ili slatke sarmice su poznati turski specijalitet koji se uglavnom pravi od kokosa, ali danas se kombinuju različiti sastojci, pa tako onemogu da budu voćne, čokoladne... Mi predlažemo da isprobate čokoladne, koje možete da napravite i posne i mrsne. Ulepšaće svaku trpezu, a sastojci mogu da se nađu u najbližoj prodavnici.
- Sastojci:
- 180 g keksa (ili posnog keksa)
- 60 g kakaoa
- Za fil:
- 1 l mleka (sojino ako je posna varijanta)
- 100 g brašna
- 120 g šećera
- 20 g putera (ili posnog margarina)
- 80 g čokolade (ili posna)
- Još:
- 200 ml slatke pavlake (može i posna)
- 2 kašike šećera
- 1 kašika kakoa
Priprema:
Keks izblendirajte, pa dodajte kakao i promešajte. Sipajte u pleh od rerne i poravnajte. U šerpu sipajte mleko (ili sojino mleko), kakao, brašno i šećer. Dobro promešajte, pa procedite da ne ostanu grudvice. Dodajte puter ili posni margarin, pa kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Zatim sklonite sa šporeta, dodajte čokoladu i promešajte dok se ne sjedini. Možete i štapnim mikserom da umutite da osigurate da nema grudvica, jer treba da dobijete glatku smesu. Zatim prelijte preko podloge od keksa. Lepo poravnajte, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, a zatim ostavite 2 sata u frižideru. Umutite slatku pavlaku (ili posnu slatku pavlaku) sa kakaom i šećerom, pa premažite preko fila. Isecite trake i urolajte pomoću špatule.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus