Ovo je izuzetno ukusna torta. Možete je pripremati za praznike jer lepo i dekorativno izgleda na stolu. Kombinacija kore sa makom, želea sa malinama i fila od slatke pavlake čini je neodoljivom.

  • Sastojci:
  • Kora:
  • 5 jaja
  • pola šolje šećera u prahu
  • 3/4 šolje brašna
  • 2 kašike krompirovog brašna
  • 1/3 šolje mlevenog maka
  • Fil:
  • 330 ml slatke pavlake
  • 250 g maskarpone sira
  • 2 kašike šećera u prahu
  • krem-fiks/želatin (ako je potrebno)
  • Mus:
  • 2 crvena/narandžasta želea
  • 500 ml ključale vode
  • oko 250 g malina
  • Glazura:
  • 100 g crne čokolade
  • 5 kašika mleka
  • + 1 pakovanje medenjaka (12 kom)

Priprema

Umutiti jaja (sobne temperature) sa šećerom u prahu dok ne postanu penasta. U posebnu posudu prosejati brašno, pa dodati mak i promešati. Dodajte mak sa brašnom u malim porcijama u umućenu mešavinu jaja i lagano mešajte. Testo sipajte u kalup obložen papirom i stavite koru u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 20-25 minuta.

Žele rastopite u vreloj vodi. Dodajte smrznuto voće i ostavite da se ohladi. Izblendajte voćnu masu đtapnim mikserom dok ne postane glatka. Prelijte žele masu preko biskvita. Na žele poređajte medenjake i stavite u frižider.

Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsta. Dodajte maskarpone i kratko izmiksajte. Ako je fil previše redak, možete dodati krem-fiks i ponovo promešati ili rastvoriti želatin u maloj količini vode. Namazati tortu filom i vratiti je u frižider. U šerpi otopite iseckanu čokoladu sa mlekom. Mešajte na minimalnoj vatri dok ne dobijete pravu konzistenciju. Na tortu premazati preliv (prilično efikasno, jer se preliv brzo stvrdne) i sve staviti u frižider – najbolje preko noći.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE