Za pripremu ukusnihtortivam nisu potrebne vešte ruke ili poslastičarske veštine, jer danas postoji toliko jednostavnih recepata. Kada je napolju lepo vreme svi više vole torte koje su laganije, a kombinacija voća i čokolada je prosto savršena.Iskoristite sezonu trešanja i napravite predivnu tortu kojoj niko neće moći da odoli.
- Sastojci:
- 200 g čokoladnih napolitanki
- 70 g trešanja
- 110 ml vode
- 15 g želatina
- 1/2 limuna
- 220 g šećera
- Za glazuru:
- 100 g mlečne čokolade
- 80 g putera
Priprema:
Napolitanke dobro izglendirajte. Na tacnu stavite obruč i dobro utisnite napolitanke po dnu. Ostavite u frižideru dok pripremate fil. Trešnje očistite od koštice, pa dobro izblendirajte. Želatin pomešajte sa 50 ml vode, pa ostavite da nabubri. U šerpu sipajte 60 ml vode, šećer i sok od pola limuna. Kuvajte dok ne krene da ključa. Želatin otopite na pari, pa kratko umutite, a onda postepeno dodajte smesu sa šećerom i mutite sve dok ne dobijete belu i penastu smesa. Zatim dodajte višnje koje ste prethodno procedili kroz sito i nastavite da mutite. Sipajte fil preko keksa, pa poravnajte i ostavite par sati u frižideru. Čokoladu otopite na pari, pa dodajte istopljeni puter i promešajte. Skinite obruč i prelijte preko torte, ostavite u frižideru da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa