Svi znaju da se ledene kocke prave od mekog čokoladnog biskivta, a onda preko ide najlepši beli krem i na kraju čokoladna glazura. Ne postoji osoba koja ne voli ovaj savršeni kolač, ali kada dođe lepše vreme ipak nam prijaju lakše poslastice koje se i jednostavnije prave. Mi vam predlažemo da ne odsutajete od ledenih kocki, ali da ih ovaj put napravite sa jagodama ili šumskim voćem, a umesto da pečete koru koristite piškote. Jednako su ukusne kao i originalne, ali se brže i lakše prave. Uživajte!
- Sastojci:
- 210 g piškota
- 300 g jagoda
- 300 ml vode
- 4 kašike šećera
- 50 ml slatke pavlake
- 1 kašičica skroba
- Za beli fil:
- 1 l mleka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 1 kesica pudinga sa ukusom slatke pavlake
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 200 g šećera
- 200 g putera
- Za glazuru:
- 200 g mlečne čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
U šerpi pomešajte jagode i šećer, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim dodajte slatku pavlaku, skrob i kuvajte uz neprestano mešanje sve dok ne dobijete smesu kao za džem. U kalup poređajte piškote koje ste umočili u mleko. Preko sipajte smesu sa jagodama i poravnajte. Ohaldite u frižideru. U šerpu sipajte mleko (700 ml), pa dodajte i šećer i uključite. U posudi umutite obe vrste pudinga i skrob sa preostalim mlekom (300 ml), tako da nema grudvica. Dodajte dobijenu smesu u zagrejano mleko i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte puding u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se potpuno ohladi. Zatim dodajte puter sobne temeprature koji ste prethodno umutili i sjedinite mikserom. Sipajte beli krem preko fila od jagoda i poravnajte. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom i prelijte preko. Poravnajte i stavite kratko u frižider da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa