Turci su poznati po kolačima za koji se ne zna koji je ukusniji i lepši. Jedan od njih su i sultan sarme koje možete da pravite sa raznim filovima, ali osnova su uvek kokos i beli fil. Drugi možete da zamenite čokoladnim, sa ukusom jagode..., a danas vam predlažemo da napravite sultan sarme sa pomorandžom. Osvežavajući i lagan kolač se lako pravi, koliko god delovao komplikovan.
- Sastojci:
- 1 l mleka
- 200 g šećera
- 200 g + 1 kašika brašna
- 60 g putera
- 1 kesica vanilin šećera
- 400 g kokosa
- Za drugi fil:
- 600 ml soka od pomorandže
- 2 kašike skroba
- 3 kašike brašna
- 100 g šećera
- Za dekoraciju:
- čokoladne mrvice
Priprema:
U šerpu sipajte mleko, pa dodajte šećer, brašno (200 g + kašiku). Dobro promešajte tako da ne ostanu grudvice. U pleh sipajte kokos i lepo rasporedite, da pokrijete dno. Fil kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Kada krene da vri dodajte puter i vanilin šećer i mešajte dok se ne otope. Sklonite sa šporeta i odmah sipajte preko kokosa, pa poravnajte. Ostavite da se ohladi. U drugoj šerpi pomešajte sok od pomorandže, skrob, brašno i šećer, pa dobro promešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Vruć fil od pomorandže sipajte preko ohlađenog belog. Poravnajte, pa kada se ohladi na sobnoj temepraturi stavite u frižider. Isecite prvo po širini na pola, pa secite po dužini tako da dobijete manje pravougaonike. Urolajte i ukrasite čokoladnim mrvicama.
Izvor: Stvar ukusa