Bajaderu ima svaka sveska recepata koja je izašla iz veselih osamdesetih. Danas gotovo da nema tanjira sa sitnim kolačima, a da se među njima ne nalazi i bajadera. Sigurno ste je do sada pripremali, jer nije komplikovana, ali donosimo vam recept koji će je učiniti prosto savšrenom. Otkrivene su dve tajne iskusnih domaćica koje ovaj kolač čine još ukusnijim. Prvo što treba da zamenite jeste maragarin. Umesto njega dodajte puter jer on daje drugačiji šmek, a ono što će ovo bajaderu izdvojitiod svih ostalih jeste špinovani šećer. Umesto da ga samo dodate u smesu, vi ga prvo prokuvajte. U nastavku teksta pročitajte recept za koji će vas svi hvaliti.
- Sastojci:
- 650 g šećera
- 250 g putera
- 180-200 ml vode
- 300 g mlevenog keksa
- 300 g mlevenih oraha
- 100 g čokolade za kuvanje
- Za čokoladnu glazuru:
- 150 g čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
U šerpu sipajte šećer i vodu, pa ostavite da proključa. Zatim kuvajte još 5 minuta i sklonite sa šporeta. Dodajte puter i mešajte dok se ne otopi. Zatim u smesu dodajte keks i orahe i lepo sjedinite. Podelite na 2 jednaka dela. U jedan dodajte istopljenu čokoladu i promešajte. Tepsiju obložite pek papirom, pa sipajte prvo tamni deo i lepo utisnite. Preko stavite svetlu smesu i takođe utisnite. Stavite u frižider nekih pola sata. Istopite čokoladu sa pavlakom za kuvanje i prelijte preko kolača. Vratite u frižider da se stegne.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa