Nekada su domaćice danima spremale filove i kore za torte i kolače, a danas postoji dosta jednostavnih recepata koji ne zahtevaju veliko poslastičarsko umeće niti skupe sastojke. Dovoljno je da odvojite malo vremena i da napravite neke od najlepših kolača. Naš današanji predlog je kremasti crno-beli kolač u koji se dodaje i mastika, koja daje poseban šmek.
- Sastojci:
- Za fil:
- 1 ml mleka
- 1 šolja brašna
- 125 g putera
- 1 čaša šećera
- 1 komad mastike
- Još:
- 2,5 šolje mleka
- 1 kašika brašna
- 1/2 čaše šećera
- 1 kašika skroba
- 2 kašike kakaoa
- 50 g crne čokolade
- 1 kašičica putera
- 1/2 čaše ledene vode
Priprema:
U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite par minuta, uz mešanje. Zatim sipajte mleko, šećer i mastiku (ovo je biljka od koje se proizvodi čuvena rakija, a možete da je pronađete u bolje snabdevenoj zdravoj hrani) i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporete i mutite dok ne dobijete skroz glatku smesu. U drugu šerpu sipajte mleko i šećer, pa kada se zagreje dodajte prosejano brašno, skrob i kakao. Lepo promašajte da ne ostanu grudvice, pa ostavite da smesa proključa. Zatim dodajte čokoladu i puter i mešajte dok se ne istopi, pa sklonite sa šporeta. Zatim sipajte vodu i mutite dok ne dobijete glatku smesu. U vatrostalnu posudu sipajte prvo beli fil, a onda i crni, pa ohladite u frižideru. Pospite kakaom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa