Vanilice su proglašene za najbolje najbolje sitne kolače na svetu prema istraživanju kulinarskog sajta Food52.com. Ne postoji tačan recept za pripremu vanilica, ali ovi sitni kolači se prave od testa i premazuju se džemom. Mi vam donosimo i ruski recept za odlične čokoladne vanilice sa belim kremom koje se spremaju na sličan način kao i naše. Odlične su kao posluženje na slavama, a testo je mnogo mekše jer sadrži jogurt. Uživajte!
Sastojci:
- Za testo:
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 100 ml kefira ili jogurta
- 50 g putera
- 40 g kakaoa
- 140 brašno
- 1/2 kašiče sode bikarbone
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- Za fil:
- 130 ml slatke pavlake
- 70 g putera
- 70 g šećera u prahu
- Za dekoraciju:
- bela čokolada
Recept za čokoladne vanilice sa belim kremom:
Penasto umutite jaje sa šećerom, pa sipajte jogurt, istopljeni puter i nastavite da mutite. Zatim dodajte prosejano brašno sa kakaom, praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Sve dobro umutite, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se smesa ohladi. Za to vreme penasto umutite puter sobne temeprature sa šećerom u prahu, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i sve lepo sjedinite mikserom. Sipajte fil za vanilice u špric za kolače. Ruke nauljite, pa uzmite malo testa za vanilice i oblikujte lopticu, pa je malo spljoštite (testo je lepljivo i zato obavezno premažite ruke uljem). Ređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 10-15 minuta, na gornjoj rešetki. Ispecite i drugu turu na isti način. Na jednu poluloptu od testa sipajte krem i preklopite drugom poluloptom. Ukrasite vanilice istopljenom belom čokoladom i služite.
Pročitajte i ovo: Vanilice sa čokoladom i kokosom
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa