Sitni kolači su ukras svake trpeze, ali domaćice se često odlučuju za kupovne, jer je mnogo lakše. Ipak, mi vam donosimo recept za čokoladne sitne kolače koji izgledaju kao kupljeni, a koje mogu da naprave i početnici u kuhinji. Ovde je samo bitno da koristite čokoladu sa što manje ulja ili bez njega, jer će tako ispasti super iz prvog pokušaja, a dekoracija je na vama.
Sastojci:
- 300 g crne čokolade (70% kakaoa)
- 90 ml mleka
- 40 g neslanog putera
- Za čokoladni preliv:
- crna čokolada
- mlečna čokoalda
- kakao
- Za dekoraciju:
- suvo voće (opciono)
- orasi (opciono)
- zrna kafe (opciono)
- jestivi listići zlata (opciono)
Recept za čokoladne sitne kolače:
Prazan tetrapak od mleka isecite na pola, pa ga očistite i obložite pek papirom. Pričvrstite ga nekim spajalicama. U šerpu sipajte mleko i čim počnu da se pojavljuju mehurići sklonite sa šporeta. Sipajte preko rendane čokolade i mešajte dok se čokolada ne otopi. Zatim dodajte puter sobne temeprature i promešajte. Sipajte u tetrapak i par puta protresite da smesa postane glatka. Pokrijte providnom folijom i stavite u zamrzivač na 3 sata. Zatim izvadite iz tetrapaka i sklonite pek papir, pa isecite na 32 jednaka dela (kocke). Od te količine 12 komada ostavite u obliku kocke, a od ostalih oblikujte loptice. Opet ohladite u frižideru. Neke sitne kolače uvaljajte u kakao, neke u istopljenu čokoladu i ređajte na pleh obložen pek papirom. Vratite u frižider ili zamrzivač da se stegnu. Ukrasite čokoladne sitne kolače suvim voćem, orasima... ili nečime po vašoj želji.
Napomena: U frižideru mogu da se čuvaju do nedelju dana, a ako vam ostanu zamrznite ih posle tog vremena. Kako bi sitni kolači ostali sveži čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi. Takođe, obavezno koristite čokoladu sa velikim procentom kakaoa, jer će ona moći bolje da se stegne.
Pročitajte i ovo: Kikiriki kocke sa čokoladom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)