Sastojci:
- 200 g šećera
- 100 ml vode
- 150 g maslaca
- 300 g mlevenog keksa
- 100 g pečenog pirea od bundeve
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g bele čokolade (za fil)
- 100 g crne čokolade (za glazuru)
Priprema:
Bajadere su tradicionalni sitni kolači koji se pripremaju za slave. Pored originalnog recepta, koji svi dobro znamo, isprobajte verziju sa bundevom i belom čokoladom.
Prokuvajte vodu sa šećerom dok se šećer ne otopi. Dodajte maslac i mešajte dok se ne istopi. Podelite smesu na dva dela. U prvi deo dodajte mleveni keks i pire od bundeve, pa dobro sjedinite. Ovo će biti narandžasti sloj. U drugi deo dodajte mlevene orahe i belu čokoladu otopljenu na pari. Ovo će biti svetli sloj.
U kalup obložen papirom za pečenje stavite prvo sloj sa bundevom, pa prelijte slojem sa belom čokoladom. Ostavite da se stegne u frižideru oko 1 sat.
Otopite crnu čokoladu na pari i prelijte je preko bajadere. Ostavite da se glazura stegne. Isecite bajaderu na pravougaonike ili rombove i poslužite.
Bonus video