Bajadere sa bundevom i belom čokoladom - klasik bez kog ne možemo da zamislimo slavu

Tradicionalan recept za bajadere na nov način.

Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g šećera
  • 100 ml vode
  • 150 g maslaca
  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 g pečenog pirea od bundeve
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g bele čokolade (za fil)
  • 100 g crne čokolade (za glazuru)

Priprema:

Bajadere su tradicionalni sitni kolači koji se pripremaju za slave. Pored originalnog recepta, koji svi dobro znamo, isprobajte verziju sa bundevom i belom čokoladom.

Prokuvajte vodu sa šećerom dok se šećer ne otopi. Dodajte maslac i mešajte dok se ne istopi. Podelite smesu na dva dela. U prvi deo dodajte mleveni keks i pire od bundeve, pa dobro sjedinite. Ovo će biti narandžasti sloj. U drugi deo dodajte mlevene orahe i belu čokoladu otopljenu na pari. Ovo će biti svetli sloj.

U kalup obložen papirom za pečenje stavite prvo sloj sa bundevom, pa prelijte slojem sa belom čokoladom. Ostavite da se stegne u frižideru oko 1 sat.

Otopite crnu čokoladu na pari i prelijte je preko bajadere. Ostavite da se glazura stegne. Isecite bajaderu na pravougaonike ili rombove i poslužite.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Posne bajadere sa orasima  Instagram/helens_vegan_kitchen