Postoji toliko recepata za ukusne kolače, neki od njih se prave jednostavno, a za neke vam ipak treba malo kulinarskog znanja i vešte ruke. Ako volite da jedete kolače, pogotovo one koji se lako prave, mi vam predlažemo da isprobate ovaj recept. Napravite mekani biskvit, a onda preko sipajte krem i jagode. Sve to prelijte čokoladom i ukrasite kokosom. Ovako ukusan kolač niste skoro probali, a uspeće i početnicima u kuhinji.
- Sastojci:
- 270 g jagoda
- 4 jajeta
- 120 g brašna
- 200 g šećera
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 16 g praška za pecivo
- Za fil:
- 200 g šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 1 l mleka
- 280 ml slatke pavlake
- 70 g čokolade
- kokos
Priprema:
Penasti umutite jaja sa šećerom i vanilom, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i lagano promešajte. Sipajte u vatrostalnu posudu obloženu pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 30 minuta. U drugoj posudi penasto umutite šećer, pa sipajte mleko, brašno i kukuruzni skrob. Dobro promešajte da nema grudvica, pa kuvajte na laganoj vatri dok ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi, a zatim dodajte umućenu slatku pavlaku (160 ml) i sjedinite mikserom. Sipajte fil preko kore, poređajte seckane jagode, pa prelijte ganašom. Ganaš se pravi tako što ćete istopiti čokoladu sa slatkom pavlakom (120 ml). Pospite kokosom i stavite malo u frižider.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem