Starinski recept za KOLAČ SA VIŠNJAMA sa dodatkom šama od belanaca.
Kora:
3 žumanca
2 kašike šećera
150 g mleka
4 g suvog kvasca
100 g maslaca
300 g brašna
Nadev:
1 kg višanja
3 kašike griza
5 kašika šećera ( ili po ukusu )
Šam:
3 belanca
150 g šećera
Priprema:
Brašno staviti u posudu pa mu dodati sve ostale sastojke. Maslac prvo otopimo pa ostavimo da se prohladi, da bude topao. Ili pošto se sve meša hladno mleko i vreo maslac pomešamo pa se ta temperatura izjednači i možemo odmah raditi. Dodati i sve ostale sastojke i umesiti testo. Ostaviti ga 30 minuta da odstoji, a za to vreme sve ostalo pripremiti.
Pomešati višnje sa grizom i šećerom. Razvući testo za pleh 35 x 25cm i postaviti ga na dno. Ispod možete podmazati ili staviti papir za pečenje.
Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Na koru naneti nadev od višanja i rasporediti ga. Staviti tako kolač da se peče oko 20 minuta.
Ulupati belanca sa šećerom dok se kolač peče, pa izvaditi kolač i šam od belanaca naneti na višnje.
Vratii u rernu još 10 – 15 minuta da se kolač i belanca dopeku.
Potpuno ohladiti, kako bi se nadev stegao pa seći u kocke i poslužiti.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: Domaći recepti