ORAŠČIĆI - PRAVI BOŽIĆNI SITNI KOLAČI: Neodoljiva poslastica puna fila od čokolade i oraha

Oraščići po bakinom receptu mnogima su omiljena poslastica iz detinjstva.

Shutterstock

Oraščići su jedan od najpoznatijih sitnih kolača na Balkanu. Pored toga što izgledaju zanimljivo, imaju neodoljiv ukus, a naše bake su ih često spremale za praznike. Ove sitne kolače možete da napravite za Božić, a ako nemate vremena da pravite fil, samo iskoristite nutelu. Za ovaj recept je potreban poseban kalup, ali kolačiće možete da pripremite i u plehu za male mafine, a dok ih budete pekli zamirisaće cela kuća.

  • Sastojci:
  • Za testo:
  • 300 g mekog brašna
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 120 g mlevenih oraha
  • prstohvat soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Za fil:
  • 150 g tamne čokolade
  • 20 g maslaca
  • 100 ml slatke pavlake
  • 2 kašike mlevenih oraha

Priprema:

Umesite maslac sobne temperature, pa dodajte šećer u prahu, so, vanilin šećer i orahe, pa lagano sjedinite. Postepeno dodajte brašno i umesite testo. Slatku pavlaku zagrejte na šporetu, ali ne dozvolite da provri. U šerpi otopice čokoladu, maslac i slatku pavlaku, pa kada se malo prohladi dodajte orahe, pa promešajte. Ostavite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi nekih 1-2 sata. Kalup za oraščiće nauljite i stavite testo u njih, a u sredini ostavite malo udubljenje. Pecite na 180°C oko 13-15 minuta. Izvadite testo iz kalupa, premažite filom i spojite ih. Posle toga ostavite oraščiće u frižideru da bi se fil stegao.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE