Iskoristite sezonu kajsija i napravite sočan tart sa vanila kremom. Kombinacija prhkog testa, sa domaćim vanila kremom i svežim kajsijama, čini neodoljiv spoj u kome ćete uživati. Iako se tart peče cela priprema nije previše komplikovana, a sigurno ćete uživati u svakom zalogaju. Sačuvajte ovaj recept, jer je odličan i za zimske dane, kada umesto svežeg voća možete da iskoristite i ono iz kompota.
Sastojci:
Za testo:
- 250 g brašna
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 150 g putera
- 1 kesica vanilin šećera
Za fil:
- 2 jajeta
- 2 žumanca
- 500 ml mleka
- 100 g šećera
- 60 g gustina
- 1 kašičica ekstrakta vanile
I još:
- 300 g kajsija
Priprema:
Prvo pripremite fil, tako što ćete u mleko dodati ekstrakt vanile i sve zajedno zagrevajte na umerenoj vatri. Kuvajte dok ne proključa, a za to vreme umutite jaja i žumanca sa šećerom, a potom dodajte i gustin. Lagano sipajte u mleko sve vreme mešajući i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Za to vreme pripremite testo. Pomešajte brašno i šećer, a zatim dodajte puter i jaje, pa zamesite testo tako da bude mrvičasto. U kalup prečnika 24 cm prstima oblikujte koru. Kada se fil ohladio, ravnomerno ga rasporedite preko kore, a zatim poređajte kajsije isečene na pola. Pecite na 180 stepeni oko pola sata. Ostavite da se prohladi, pa pospite šećerom u prahu i služite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE