Šljiva u ovom periodu godine ima u izobilju. Domaćice ih uglavnom koriste za džem, slatko, ali i različite poslastice poput pita, kolača i knedli. Domaćini ih, s druge strane, najviše vole u rakiji. Jedno je sigurno, šljive su čudotvorna voćka koja odlično ide uz sve. Zato, iskoristite sezonu ovog voća i napravite ukusan i sočan kolač koji će se svideti svima.
- Sastojci:
- 160 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 40 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
- 70 g maslaca
- 1 jaje
- 600 g šljiva
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 40 g šećera u prahu
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
Pomešati brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte ulje i pomešajte rukama. Dodajte jaje i zamesite meko testo. Obložite pleh papirom za pečenje. Stavite testo, poklrijte dno i stranice. Stavite testo u zamrzivač na 10 minuta. Šljive prepolovite i uklonite koštice. Pomešajte šećer u prahu sa cimetom. Izvadite kalup sa testom iz frižidera. Pospite testo skrobom. Rasporedite šljive i pospite ih mešavinom cimeta i šećera u prahu. Pecite 40 minuta na 180°C.
Napomena: Prilikom pečenja šljive puštaju dosta soka, koji se hlađenjem pretvara u gustu karamelu zahvaljujući šećeru u prahu i cimetu. Zato ne brinite. Ostavite kolač da se potpuno ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE