Zimnica se pravi početkom jeseni, a pored paprika, popularne su i šljive. Od ovog voća možete da napravite različite i ukusne recepte koji će obogatiti vašu zimsku trpezu. Prvi predlog je za kompot koji možete sada da pijete, ali i kasnije. Ukusan je i zdrav. Sledeći predlog je za džem. Napravite domaći bez puno nereda i to bez šećera. Peče se u rerni, a super je namaz za hleb ili palačinke. I na kraju možete da napravite nešto neobično, a to je sos od šljiva. Služi se uz pečenje i ulepšaće svaku slavsku ili prazničnu trpezu.
KOMPOT OD ŠLJIVA
Sastojci:
šljive
voda
3 kašike šećera
Priprema:
Šljive operite izvadite im košticu, pa polutke ređajte u sterilisanu teglu. Sipajte šećer (3 kašike je za 1 teglu, ako pravite više, onda u svaku teglu toliko šećera). Sipajte vodu i dobro zatvorite. Pažljivo promučkajte da se šećer otopi. U šerpu stavite krpu, poređajte tegle i sipajte vodu. Pazite da se šerpe ne udaraju tokom kuvanja. Kad počne da ključa, kuvajte još 10 minuta na umerenoj temperaturi. Ostavite da se skroz ohladi.
DŽEM OD ŠLJIVA BEZ ŠEĆERA
Sastojci:
šljive
Priprema:
Šljive operite i izvadite koštice, pa poređajte u odgovarujuću posudu koja može da ide u rernu. Pecite na 250°C oko 20 minuta, pa smanjite na 150°C. Malo otvorite vrata rerne kako bi para izlazila, a pridržavajte varjačom (postupak kao za testo za princes krofne). Nastavite da pečete dok ne počne da se zgušnjava, ali nemojte predugo jer će se džem prilikom hlađenja dodatno zgusnuti. Vruć džem sipajte u sterilisane tegle, zatvorite ih i uvijte u ćebe da se postepeno hlade.
SOS OD ŠLJIVA
Sastojci:
4 kg šljiva
2 kašičice mlevenog korijandera
1-2 čena belog luka
200 g mente
2-2,5 kašičice šećera
1 kašičica soli
450 ml vode
Priprema:
Operite šljive i uklonite koštice. Kuvajte u šerpi u koju ste sipali i vodu, dok ne proključa. Zatim smanjite temepraturu i kuvajte još neku 2-2,5 sata. Kada krenu da pucaju tako da može kožica lako da se skine sklonite sa šporeta. Kada se ohlade skinite kožicu i ispasirajte. Dodajte korijander, mleveni beli luk, mentu, šećer, so i promešajte. Krčkajte još 10-ak minuta na umerenoj temepraturi i možete da služite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem