U našoj tradiciji, šljive se koriste za pripremu brojnih domaćih proizvoda. Počev od džemova, kompota, pa do ukusnih kolača, a nezamenljiv je i domaći sok od šljive. Naše bake su ga uvek sa pažnjom pripremale, a ovo je upravo starinski recept kako se nekada pravio. Birajte samo zdrave i neoštećene plodove, koji su potpuno zreli. Nedovoljno zreli plodovi uglavnom nisu dobri za pravljenje soka jer ne sadrže dovoljno šećera. Sok od šljiva je izuzetno delotvorno sredstvo za regulisanje probave.

Sastojci:

  • 1 kg šljiva
  • 300 g šećera
  • 1 kesica limuntusa
  • 5 l vode

Priprema:

Šljive prvo dobro operite i očistite ih od koštica. Stavite ih u veću šerpu i prelijte sa dve litre vode. Kuvajte šljive, uz povremeno mešanje sve dok ne postanu skroz mekane, tako da možete da ih zgnječite varjačom. Kada šljive omekšaju, sklonite ih sa šporeta i ostavite da se ohlade, a potom ih stavite u blender i što bolje usitnite, tako da dobijete kašastu masu. Kašu od šljiva procedite kroz gazu kako bi ste odstranili kožicu. Kašu ponovo preručite u šerpu, dodajte šećer i limuntus i prelijte sa preostalom vodom. Sve to kuvajte, uz često mešanje, dok ne provri i dok se šećer potpuno ne istopi. Kada sok prokuva, sklonite ga sa šporeta, ostavite da se prohladi, pa ga sipajte u unapred pripremljene sterilisane staklene flaše, ohladite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE