Pred vama je jednostavan recept za paradajz salatu koja može da stoji na suvom i hladnom mestu do godinu dana. Više nećete u toku zime kupovati paradajz jer ga lako možete sačuvati na način koji je u nastavku. Količina sastojaka je dovoljna za 3 tegle od 25o ml.

Sastojci:

  • 2,5 kilograma paradajza
  • glavica belog luka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • so, ruzmarin, majčina dušica

Priprema:

Paradajz operite, osušite i isecite na kriške. Pleh od rerne obložite pek papirom pa poređajte kriške paradajza, ali tako da se ne dodiriju. Posolite i pospite ruzmarinom i majčinom dušicom. Pecite u zagrejanoj rerni oko sat vremena na 180 stepeni.

Beli luk isecite na tanke okrugle kriške. Pomešajte maslinovo i suncokretovo ulje. U posebne činijice stavite ruzmarin i majčinu dušicu. Uzmite staklene tegle pa na dno stavite malo belog luka i po pola kašičice ruzmarina i majčine dušice. Ubacite i kriške paradajza do polovine, pa opet beli luk i začine, i paradajz. Završite belim lukom i začinima. Nalijte mešavinom ulja.  Ponavljate postupak sa ostalim teglama dok imate sastojaka. Dobro zatvorite tegle i ostavite naopako preko noći.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE