Sušeni paradajz može da obogati jela, posebno ona pripremljena po italijanskim receptima, a stvarno ga nije teško napraviti, samo je potrebno malo vremena i strpljenja. Sušeni paradajz možete držati u teglicama sa uljem ili čuvati samo sušen. Na pijacama je sad puno paradajza, pa razmislite da ga iskoristite na nov način. Sušeni paradajz nema da se kupi u svakoj prodavnici, a i ukoliko ga nađete cena mu nije baš povoljna. Za pripremu koristite manje i čvršće plodove koji u sebi nemaju previše vode, jer na taj način ćete samo produžiti vreme sušenja. Ukoliko želite možete da koristite i čeri paradajz.
Sastojci:
- 500 g paradajza
- maslinovo ulje
- beli luk
- so
Priprema:
Rernu zagrejte na 100 stepeni, a ukoliko imate ventilator u rerni podesite je na taj režim. Paradajz dobro operite, isecite ga na tanje kolutove, pa ga ređajte na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Malo posolite, pa ih stavite u rernu i sušite neka 2 do 2 i po sata. Povremeno proverite paradajz i vodite računa da vam ne zagori. Ukoliko želite samo sušeni paradajz, bez ulja ostavite ga da se ohladi, pa čuvajte u tegli ili kesi sa zip zatvaračem iz koje ste istisnuli vazduh. Ukoliko želite da ih dodatno začinite i čuvate u ulju, u teglu dodajte maslinovo ulje i sitno naseckan beli luk, pa sve zajedno čuvajte u frižideru. Po želji možete da dodate i malo sušenog origana ukoliko volite. Ulje će se u frižideru stegnuti i izgledati mutno, ali to tako treba.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem