DUNAVSKI TALASI SA JABUKAMA: Dvobojni kolač fenomenalnog preseka preliven čokoladom (VIDEO)

Ako volite da spremate nove, zanimljive kolače originalnog ukusa, ovo je predlog za vas!

Printscreen/Youtube/Przepiski

Dunavski talasi je dvobojni kolač sa jabukama potopljenim u njega, krem filom i čokoladnom glazurom na vrhu. Zahvaljujući jabukama nastaje karakterističan talas. Kolač nije komplikovan za pripremu, a pored toga, izgleda lepo na tanjiru. Dunavske talase vredi pripremiti za posebne prilike kao što su praznici ili važne porodične proslave. Biće i odlična svakodnevna užina za popodnevnu kafu, kada poželite da se zasladite. 

  • Sastojci:
  • Za podlogu:
  • 250 g brašna
  • 5 jaja
  • 180 g putera (sobne temperature)
  • 2 kašike praška za pecivo
  • 160 g šećera
  • 2 ravne kašike kakaoa
  • 1 kašičica cimeta
  • Beli fil:
  • 500 ml slatke pavlake 
  • 250 g maskarpone sira
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 krem-fiks
  • Glazura:
  • 100 ml slatke pavlake
  • 100 g crne čokolade
  • Još:
  • 3-4 jabuke

Priprema:

Prosejte brašno u činiju zajedno sa praškom za pecivo. Odvojite belanca od žumanaca. Mekani puter izmiksajte sa šećerom, a zatim, mešajući, postepeno dodajte jedno po jedno žumance. Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. U posebnoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. U testo dodati umućen sneg od belanaca i sve lagano izmešati drvenom kašikom. Gotovo testo podeliti na dva dela. Dodajte kakao i cimet u jedan deo. Mešajte dok se ne sjedini. Na pleh dimenzija 24×24 cm, obložen papirom za pečenje, staviti svetlu smesu i izjednačiti. Stavite kakao masu na to i izjednačite.

Ogulite jabuke i isecite ih na komade. Stavite ih jednu pored druge na tortu i lagano pritisnite u tortu.
Pleh stavite u rernu zagrejanu na 170 C i pecite 50 minuta, dok se ne dobije takozvani suv štap. Ostavite da se ohladi nakon pečenja.
Krem krema:

Umutiti ohlađenu kremu sa maskarpone sirom i šećerom u prahu. Na kraju mućenja dodati krem-fiks da se masa stegne. Stavite kremu na tortu.
Čokoladni premaz:

Dobro zagrejte glazuru. Zatim dodajte komadiće čokolade i mešajte dok se ne rastvori. Ostaviti da se ohladi, pa preliti kremom. Stavite tortu u frižider dok se potpuno ne stegne, najbolje preko noći.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE