Lenja pita je starinska poslastica koju su spremale mnoge domaćice u staroj Jugoslaviji, a popularna je i dan danas. Napravi se testo koje se nafiluje jabukama i orasima i onda se kolač ispeče. Nekada nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez ovog deserta, a danas postoji milion različitih recepta za kolač sa jabukama.
- Sastojci:
- Za testo:
- 250 g masti
- 2 žumanceta
- 1 belance
- 4-5 kašika šećera
- 1 šoljica jogurta
- 1 prašak za pecivo
- 400 g brašna
- Za fil:
- 1 kg jabuka
- 2-3 kašike šećera
- 3-4 kašike griza
- 1 kesica cimeta
- 100 g mlevenih oraha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
U mast dodajte šećer i dobro umutete. Zatim dodajte žumanca i belance i mutite dok se sve ne sjedini. Postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo (pola količine), a onda i mleko. Dobro umesiti i dodajte ostatak brašna. Testo ne sme da se lepi, pa ako je potrebno dodajte još brašna. Jabuke oljuštite i narendajte, pa prodinstajte. Kada omekšaju i malo puste vodu dodajte griz, orahe, cimet, vanilu i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite i ostavite da se ohladi. Testo podelite na 2 dela, pa razvucite oklagijom i stavite u pleh. Lepo pritisnite rukom da sve bude jednako, pa sipajte fil od jabuka i lepo rasporedite. Preko stavite u drugu razvučenu koru, a ako se malo raspadne samo rukama lepo složite da pokrijete ceo fil. Pecite na 180°C oko 45 minuta. Ako želite pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE