JUGOSLOVENSKA LENJA PITA: Starije i iskusnije kuvarice su u fil sa jabukama dodavale i orahe - tako je ukusnija

Isprobajte starinski recept iskusnih jugoslovenskih domaćica za lenju pitu sa jabukama.

Shutterstock

Lenja pita je starinska poslastica koju su spremale mnoge domaćice u staroj Jugoslaviji, a popularna je i dan danas. Napravi se testo koje se nafiluje jabukama i orasima i onda se kolač ispeče. Nekada nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez ovog deserta, a danas postoji milion različitih recepta za kolač sa jabukama

  • Sastojci: 
  • Za testo:
  • 250 g masti 
  • 2 žumanceta
  • 1 belance
  • 4-5 kašika šećera
  • 1 šoljica jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 400 g brašna 
  • Za fil:
  • 1 kg jabuka
  • 2-3 kašike šećera
  • 3-4 kašike griza
  • 1 kesica cimeta
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:
U mast dodajte šećer i dobro umutete. Zatim dodajte žumanca i belance i mutite dok se sve ne sjedini. Postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo (pola količine), a onda i mleko. Dobro umesiti i dodajte ostatak brašna. Testo ne sme da se lepi, pa ako je potrebno dodajte još brašna. Jabuke oljuštite i narendajte, pa prodinstajte. Kada omekšaju i malo puste vodu dodajte griz, orahe, cimet, vanilu i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite i ostavite da se ohladi. Testo podelite na 2 dela, pa razvucite oklagijom i stavite u pleh. Lepo pritisnite rukom da sve bude jednako, pa sipajte fil od jabuka i lepo rasporedite. Preko stavite u drugu razvučenu koru, a ako se malo raspadne samo rukama lepo složite da pokrijete ceo fil. Pecite na 180°C oko 45 minuta. Ako želite pospite šećerom u prahu. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE