Šneokle su desert bez kojeg nije mogao da se zamisli nijedan nedeljni ručak. Nekada su domaćice stalno pravile ovu penastu poslasticu, kao i mućena jaja. Ova dva zaboravljena deserta danas se retko pripremaju, a u Jugoslaviji su bili čuveni. Ovaj jeftini kolač proslavila je naša čuvena glumica Milena Dravić kada ga je nudila u seriji "Metla bez drške", koje se sećaju starije generacije. Isprobajte i vi recept za ove popularne oblačiće. Ako želite da im poboljšate ukus pospite ih rendanom čokoladom.
Sastojci:
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 4 kašike šećera
- 40 g vanilin šećera
- 2 kašike brašna (ravne)
Priprema:
U šerpu sipajte mleko, pa dodajte vanilin šećer i ostavite da provri. Odvojite belanca i žumanca, pa u belanca dodajte kašiku šećera i umutite čvrst šne. Kada mleko provri (treba da lagano vri) uzimajte kašikom po malo umućenih belanaca i spustite u mleko. Kuvajte po 10 sekundi sa svake strane i rešetkastom kašikom vadite u cediljku ispod koje ste podmetnuli činijicu. Tako će se ocediti višak mleka i biće ukusnije i lepše za serviranje. U oceđeno mleko od belanaca dodajte šećer, brašno i žumanca, umutite i sipajte u preostalo mleko na šporetu (u kojem ste kuvali šnenokle). Mešajte dok se ne dobije ređi krem. Sklonite sa vatre i prelijte šnenokle.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus