Šneokle su desert bez kojeg nije mogao da se zamisli nijedan nedeljni ručak. Nekada su domaćice stalno pravile ovu penastu poslasticu, kao i mućena jaja. Ova dva zaboravljena deserta danas se retko pripremaju, a u Jugoslaviji su bili čuveni. Ovaj jeftini kolač proslavila je naša čuvena glumica Milena Dravić kada ga je nudila u seriji "Metla bez drške", koje se sećaju starije generacije. Isprobajte i vi recept za ove popularne oblačiće. Ako želite da im poboljšate ukus pospite ih rendanom čokoladom. 

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 40 g vanilin šećera
  • 2 kašike brašna (ravne)

Priprema:

U šerpu sipajte mleko, pa dodajte vanilin šećer i ostavite da provri. Odvojite belanca i žumanca, pa u belanca dodajte kašiku šećera i umutite čvrst šne. Kada mleko provri (treba da lagano vri) uzimajte kašikom po malo umućenih belanaca i spustite u mleko. Kuvajte po 10 sekundi sa svake strane i rešetkastom kašikom vadite u cediljku ispod koje ste podmetnuli činijicu. Tako će se ocediti višak mleka i biće ukusnije i lepše za serviranje. U oceđeno mleko od belanaca dodajte šećer, brašno i žumanca, umutite i sipajte u preostalo mleko na šporetu (u kojem ste kuvali šnenokle). Mešajte dok se ne dobije ređi krem. Sklonite sa vatre i prelijte šnenokle.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE