Markizu su pravile sve domaćice u staroj Jugoslaviji, jer je jedna od najjednostavnijih, ali i najukusnijih. Deca je obožavaju jer se sastoji od keksa i čokolade, pa je često bila posluživana i kao rođendanska torta. Nekada su jaja bila proverena, pa se fil nije kuvao, ali sada je ipak bolje da ga skuvate. Neće vam oduzeti puno vremena, a dobićete poslasticu kojoj niko neće reći ne.
Sastojci:
- 300 g piškota
- 250 ml mleka
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kašika nutele
- čokolada
Za fil:
- 2 jajeta
- 8 g vanilin šećera
- 80 g šećera
- 100 g brašna
- 500 ml mleka
- 100 g čokolade
- 70 g pudinga
- 125 putera
Priprema:
U šerpi pomešajte jaja, šećer i vanilin šećer, pa umutite. Dodajte brašno i mleko i dobro sjedinite. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje, pa dodajte čokoladu i nastavite da mešate dok se ne otopi. Sklonite sa šporeta, pa dodajte šlag u prahu i puter sobne temperature i dobro umutite. Piškote umočite u mleko, pa poređajte po dnu i ivicama kalupa prečnika 24 cm koji ste obložili providnom folijom. Sipajte fil preko. Zatvorite piškotama umočenim u mleko i pokrijte providnom folijom, pa ostavite u frižideru preko noći. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte nutelu i sjedinite mikserom. Premažite celu tortu i dekorišite rendanom čokoladom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus