Markizu su pravile sve domaćice u staroj Jugoslaviji, jer je jedna od najjednostavnijih, ali i najukusnijih. Deca je obožavaju jer se sastoji od keksa i čokolade, pa je često bila posluživana i kao rođendanska torta. Nekada su jaja bila proverena, pa se fil nije kuvao, ali sada je ipak bolje da ga skuvate. Neće vam oduzeti puno vremena, a dobićete poslasticu kojoj niko neće reći ne. 

Sastojci: 

  • 300 g piškota 
  • 250 ml mleka 
  • 200 ml slatke pavlake 
  • 1 kašika nutele 
  • čokolada 

Za fil: 

  • 2 jajeta 
  • 8 g vanilin šećera
  • 80 g šećera
  • 100 g brašna
  • 500 ml mleka
  • 100 g čokolade
  • 70 g pudinga
  • 125 putera

Priprema: 

U šerpi pomešajte jaja, šećer i vanilin šećer, pa umutite. Dodajte brašno i mleko i dobro sjedinite. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje, pa dodajte čokoladu i nastavite da mešate dok se ne otopi. Sklonite sa šporeta, pa dodajte šlag u prahu i puter sobne temperature i dobro umutite. Piškote umočite u mleko, pa poređajte po dnu i ivicama kalupa prečnika 24 cm koji ste obložili providnom folijom. Sipajte fil preko. Zatvorite piškotama umočenim u mleko i pokrijte providnom folijom, pa ostavite u frižideru preko noći. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte nutelu i sjedinite mikserom. Premažite celu tortu i dekorišite rendanom čokoladom. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE