Štrudla sa makom mnogima je omiljena poslastica iz detinjstva koju su sa velikom pažnjom pravile naše bake i mame. Klasična štrudla sa makom pravi se sa od dizanog kiselog testa za koje vam treba kvasac i čekanje da nadođe. Ovaj recept za štrudlu sa makom od gotovih kora pravi se brze i lakše, a podjednako je ukusna. Puna sočnog fila, mekana i slasna mamiće vas da ne ostanete samo na jednom parčetu.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora
Za fil:
- 3 jajeta
- 2 čaše šećera
- 1 čaša jogurta
- 1/2 čaše prezli
- 1 čaša griza
- 1 čaša ulja
- 1 prašak za pecivo
Fil do maka:
- 400 g mlevenog maka
- 350 ml mleka
- 5 kašika šećera
Priprema:
Za fil od maka mleko i šećer staviti da prokuvaju, dodajte mleveni mak, pa kuvajte nekoliko minuta uz neprekidno mešanje. Ostaviti da se malo ohladi. Za fil umutiti jaja sa šećerom, dodajte ulje u tankom mlazu muteći neprekidno, sipajte jogurt pa izmešajte. Pomešajte griz, prezle i prašak za pecivo, dodajte u smesu od jaja pa sve dobro sjedinite. Kore podijeliti na 3 dela, za svaku štrudlu trebaće vam po 4 kore. Uzeti jednu koru i premazati je sa jednom kašikom ulja. Preko stavite drugu koru i premazati je filom od jaja oko 4 kašike. Preko staviti treću koru pa i nju premazati filom od jaja. Preko staviti četvrtu koru i premazati jedan deo fila od maka. Urolajte i stavite u pleh premazan uljem. Na isti nacin napraviti jos 2 rolata. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem