Zaliveni kolači i pite nalaze posebno mesto na domaćoj trpezi. Pita sa kokosom natopljena u slatkom ukuvanom sirupu oduševoće sve ljubitelje baklave, a pravo se nikad jednostavnije od gotovih kora. Najbolja je kada je napravite dan ranije, pa ostavite da prenoći, jer će tad najbolje da upije sav sirup. Savršeno se slaže uz šoljicu kafe i popodnevno druženje sa prijateljicama.
Sastojci:
- 6 kora za pitu
- 3 jajeta
- 3 kašike šećera
- 50 ml ulja
- 250 ml jogurta
- 150 g kokosa
- 1 prašak za pecivo
- malo ulja
Za sirup:
- 300 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 ml vode
- sok od jednog limuna
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom da postanu penasta, pa dodajte ulje, jogurt, kokos i prašak za pecivo i sve dobro sjedinite da se sastojci lepo povežu. Raširiti jednu koru, malo je pouljiti pa staviti odozgo drugu koru, zatim bogato premazati filom. Savijte malo ivice, da vam fil ne iscuri, pa pažljivo uvijte u rolat. Postupak ponovite i sa preostalim materijalom. Ređajte u uljem podmazan pleh. Oštrim nožem isecite na parčiće, pa svaku rolnicu malo premažite uljem i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta. Dok se pita peče napravite sirup za prelivanje. U šerpicu sipajte šećer i odu, pa zagrevajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje da se šećer rastopi. kada počne da vri sipajte limunov sok, kuvajte još minut, dva, pa sklonite sa šporeta. Kada je pita pečenja prelijte je još uvek toplim sirupom i ostavite da dobro upije. Najbolje je da je ostavite preko noći, a da je služite sutradan.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem