Baklava je poslastica koju nema ko ne voli, a njeni ljubitelji uživaće u ovoj kombinaciji sa kokosom, koja nije baš toliko česta kod nas kao ona sa orasima. Ukoliko uspete da se strpite najbolje bi bilo da je ostavite preko noći, jer što duže stoji to je lepša i sočnija. 

Kada je jednom budete probali pravićete je stalno, a sigurno će vam svi tražiti recept. 

Sastojci:

  • 500 g kora za pite
  • 4 jajeta
  • 250 g šećera
  • 150 ml ulja
  • 200 ml kisele pavlake
  • 200 g kokosovog brašna

Za preliv:

  • 500 g šećera
  • 350 ml vode
  • 1 kesica vanilin šećera
  • sok od pola limuna

Priprema:

Jaja i šećer penasto umutite da zapene. Dodajte ulje, kiselu pavlaku i kokosovo brašno, pa promešajte da se se sastojci povežu. Tepsiju za pečenje malo nauljite, a zatim na dno stavite jednu koru, malo je poprskajte uljem, pa stavite drugu koru. Preko nje bogato premažite fil, pa opet poređajte kore. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal, a na vrhu treba da vam budu dve kore. Poprskajte ih sa malo ulja. Baklavu odmah isecite na parčiće, pa je pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Za sirup u šerpi pomešajte vodu i šećer. Kuvajte, pa kada provri dodajte vanilin šećer i sok od limuna. Mešajte da se šećer u potpunosti rastopi. Ostavite ga da se malo prohladi. Kada je baklava pečena i dok je još vruća ravnomerno je prelijte sirupom. Najbolje je da je pritisnite nečim teškim da se ukusi bolje povežu, a kada se ohladi vadite parčiće i služite.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE