PREVRNUTI KOLAČ SA ŠLJIVAMA: Za još mekše testo dodajte jogurt, a ostale sastojke već imate kod kuće

Prevrnuti kolač sa šljivama idealna je jesenja poslastica, a uz dodatak jogurta u testu biće posebno mekan i sočan.

Printscreen/YT/Home Cooking Adventure

Šljive su uveliko stigle, te ih iskoristite da napravite ukusnu poslaticu. Prevrnuti kolač sa šljivama lako se pravi, a savršeno je mekan i ukusan. Kolač je najlepši kad se služi još uvek topao, a dodajte uz svaku porciju po želji malo šlaga ili sladoleda od vanile. Uz dodatak jogurta testo će biti posebno mekano. 

  • Sastojci:
  • Za testo:
  • 2 jajeta
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 3 kašike griza
  • 6 kašika brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • I još:
  • 500 g šljiva
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta

Priprema:

Operite šljive i očistite od koštica. Isecite ih na tanke kriške. Pospite očišćeno voće šećerom i cimetom, pa dobro promešajte. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložite papirom za pečenje, pa poređajte šljive na dno. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećeromda pobele, dodajte jogurt i ulje, a zatim i brašno, griz i prašak za pecivo. Sve lepo sjedinite da dobijete testo bez grudvica. Prelijte testo u kalup da ravnomerno prekrije voće. Kolač pecite na 180 stepeni oko pola sata. Izvadite pečeni kolač i ostavite desetak minuta, zatim ga poklopite tacnom za posluživanje i izvrnite naopako. Skinite papir za pečenje, a kada se prohladi secite na parčiće i služite.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE