Sočan prevrnuti kolač sa jabukama pravi je način da iskoristite sezonu ovog voća. Za pripemu iskoristite nešto kiselije jabuke, koje će biti savršen kontrast uprženom šećeru. Priprema je vrlo jednostavna i laka, a većinu sastojaka već imate kod kuće. Osim sa jabukama ovaj kolač možete da napravite i sa šljivama ili kruškama, izbor je na vama.

Sastojci:
Za testo:
250 g brašna
250 g maslaca
5 jaja
200 g šećera
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičice ekstrakta vanile
1 kašičica cimeta
Za nadev:
600 g jabuka
100 g šećera
2 kašike maslaca

Priprema:

Jabuke oljuštite, očistite od koštica i isecite ih na tanje kriške. U šerpicu stavite šećer, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se ne karamelizuje. Ubacite jabuke i dobro promešajte da se sa svih strana oblože karamelom. Dodajte maslac u jabuke, pa sve još jednom dobro promešajte i zagrevajte još par minuta dok se skroz ne rastopi. Ostavite da se nadev ohladi na sobnoj temperaturi, a za to vreme napravite testo. Penasto umutite maslac i šećer, pa postepeno dodajte jedno po jedno jaje. Sipajte ekstrakt vanile. Brašno, cimet i prašak za pecivo pomešajte, pa dodajte u smesu od jaja i putera. U pleh za pečenje prvo stavite nadev od jabuka, a potom preko njega sipajte testo. Pecite na 180 stepeni oko 45 minuta. Kada je pečen ostavite da se prohladi, pa ga prevrnite na tacnu tako da gore budu karamelizovane jabuke.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE