Žerbo kocke su čuveni mađarski specijalitet koji možete da pronađete u svakoj poslastičarnici, a u Srbiji se pravi malo izmenjena verzija, koja je jednako ukusna. Osnovni sastojci čuvenog kolača su svakako mekano testo, džem i orasi, a ovo je jedna od najpopularnijih poslastica na svim slavama. Donosimo vam recept za žerbo kocke koje se prave sa zaslađivačem i brašnom bez glutena, kako bi u njima mogli da uživaju i oni koji su alergični ili imaju dijabetes. Prilagođena poslastica se ne razlikuje mnogo od originala, samo je potrebno da se pridržavate navedenih sastojaka.
- Sastojci:
- 250 g brašna bez glutena za kolače
- 15 g zaslađivača
- prstohvat soli
- 20 ml soka od limuna
- 240 ml kokosovog mleka
- 40 ml mlake vode
- Za nadev:
- 120 g mlevenih oraha
- 60 g zaslađivača
- 120 g džema od kajsija
- Za glazuru:
- 15 g kakao praha
- 12 g zaslađivača
- 20 g vode
Priprema:
Pomešajte u posudi brašno, so i zaslađivač, a u drugoj posudi pomešajte sok od limuna, kokosovo mleko i vodu. Sjedinite mokre i suve sastojke, pa umesite testo. Pokrijte i ostavite da odmori 10 minuta. Zatim podelite testo na 3 jednaka dela. Razvucite svaki deo testa (dimenzije 20x20 cm). U tepsiju stavite pek papir i stavite prvo testo, pa ga premažite džemom (60 g) i pospite polovinom nadeva sa orasima koje ste sjedinili sa zaslađivačem. Stavite preko drugo testo i premažite ga preostalim džemom (60 g) i pospite preoslatim orasima. Na kraju stavite preostalo testo. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta. Ostavite da se ohladi. U posudi pomešajte kakao, zaslađivač i vodu i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se svi sastojci ne sjedine. Premažite kolač glazurom i ostavite da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE