Jabuke nose titulu najpoznatijeg voća. Danas je poznato preko 8000 sorti ove voćke, koje variraju od slatkih do kiselih. One imaju i svoj dan koji se obeležava 20.oktobra. Nadaleko je poznato da jabuka na dan čuva naše zdravlje, i da se od nje prave najukusnije poslastice. U čast ove voćke evo jednog recepta koji vam može dobro doći za slavsku trpezu, a pravi se veoma jednostavno.
- Sastojci:
- 2 jabuke
- 200 g mlevenog keksa
- 1 kašičica cimeta
- pola šolje zdrobljenih oraha
- Glazura:
- ¾ šolje mleka
- 65 g kakao praha
Priprema:
Za početak ogulite 2 velike jabuke, isecite ih na četvrtine i izvadite jezgro. Izrendajte ih na sitnije rende. Rendane jabuke ostavite sa strane. U njih dodajte keks, zatim kašičicu cimeta i pola šolje zdrobljenih oraha. Mešajte smesu dok se ne poveže. Formirajte kuglice. Pokrijte prozirnom folijom da se ne osuše. Ostavite ih u frižideru 30 minuta.
U međuvremenu pripremite glazuru. Za ovo pomešajte ¾ šolje mleka i 65 g kakao praha u šerpi i kuvajte dok smesa ne provri. Stalno mešajte da biste izbegli grudvice i da se ne zalepe za dno šerpe. Prokuvani i zgusnuti sos skloniti sa vatre, pa prebaciti u činiju i ostaviti da se ohladi. Izvadite loptice jabuke i svaku prelijte čokoladnim sosom. Ukrasite po želji.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE